elinakeranen Elämä on kurkkudirektiivi

Markkina-arvon realisointi

Markkina-arvo kuvaa henkilöön kohdistuvaa potentiaalista kysyntää pariutumismarkkinoilla. Mitä enemmän potentiaalista kysyntää henkilöön kohdistuu, sitä korkeampi on hänen markkina-arvonsa ja sitä enemmän seksuaalista palkitsemisvaltaa hänellä on. […] markkina-arvo ennustaa, kuinka tasokkaan partnerin henkilö kykenee hankkimaan. (Laasanen: Naisten seksuaalinen valta, s. 99)


Pariutumismarkkinoilla ei riitä huomioida pelkkä kysyntä, sillä pariutumiseen vaikuttaa olennaisesti markkina-arvon realisointikyvyt. Kuvitellaan, että rikas pähkinäallerginen menee kauppaan, jossa myydään vain pähkinöitä. Monta myyjää mutta vain yksi ostaja: ulkopuolinen voisi luulla että ostajalla on hirveästi valtaa myyjiin nähden, koska myyjät voivat vain odottaa kenet hän valitsee. Hänellä on siis suuri kysyntä ja suuri pääoma. Todellisuudessa kuitenkin ostaja ei voi realisoida pääomaansa, sillä se aiheuttaisi liian suuria kustannuksia allergian vuoksi. Suuren pääoman perusteella tehty ennustus ”tasokkaasta ostoksesta” meni siis pieleen.

 

Pariutumismarkkinoilla huonon realisoinnin tilanteita ovat esimerkiksi ujo, epäluuloinen, ihminen jolla on huonoja kokemuksia vastakkaisesta sukupuolesta tai ihminen, joka ei löydä omaan arvojärjestelmäänsä (esim. uskonnot) sopivaa partneria. Joku voi olla hyvin haluttu partneri ja itsekin halukas pariutumaan, mutta hänen realisointikykynsä ovat heikot. Se on siis tilanne, missä ostaja haluaa hirveästi pähkinöitä ja hänellä on paljon pääomaa, mutta myyjät ovat niin pelottavan näköisiä ettei hän uskalla astua kauppaan.

 

Markkina-arvoteoriassa miehet nähdään ostajina ja naiset myyjinä, mutta hedelmällisempi näkökulma on tarkastella tilannekohtaisesti pariutumishalukasta henkilöä ostajana ja hänen kohteitaan myyjinä. Sukupuolineutraalina teoria laajentuisi kattamaan myös homoseksuaaliset suhteet. Sosiaalisen vaihdon käsite säilyy, mutta keinotekoinen asetelma miehestä ainoana aktiivisena toimijana poistuu. Markkina-arvoteoriassa kuvitellaan, että naisen tehtävä on vain suostua, mikä ymmärrettävästi aiheuttaa käsityksen siitä, että naiselle pariutuminen on helppoa: jos ei suorita omaa pientä osaansa, voi syyttää vain itseään. Realisointikäsitteen myötä tämä virheellinen käsitys väistyy.

 

Realisoinnin käsite kattaa sekä miesten että naisten pariutumisongelmat, kun taas pelkkä markkina-arvo nykyisellään sisältää vain miesten ongelmat. Sen mukaan miesten pariutumattomuus on traaginen ongelma, mutta naisten pariutumattomuus on heidän oman vikansa. Yleisimpiä teorian tarjoamia selityksiä parittomalle naiselle ovat: nirsous, itsekeskeisyys, muuten paska luonne tai feminismi. MA-teoria väittää kaikkien naisten saavan seksiä milloin haluavat, eikä ota huomioon naisten erilaisia valintakriteerejä partnerille: Jokainen nuori nainen, joka ei ole huomattavan epämuodostunut, voi halutessaan hankkia helposti satoja seksikumppaneita. (Daniel Moscny, mt. s. 300)

 

Auki kirjoitettuna Moscnyn lause tarkoittaa tätä: ”jokainen nuori nainen voi halutessaan hankkia helposti satoja seksikumppaneita silloin kun toimii miesten ehdoilla”. Jotta väite olisi totta sellaisenaan, naisten täytyisi haluta toimia miesten ehdoilla eli harrastaa seksiä ilman tunnesiteitä. Täsmälleen samanarvoinen (eli yhtä huono) on väite, että kuka tahansa mies pystyy saamaan halutessaan satoja seksikumppaneita kunhan vain muuttuu naisten mielen mukaiseksi. Ehkä kaikki naiset pystyvät saamaan seksiä miesten ehdoilla, mutta valitettavasti naiset eivät toimi miesten ehdoilla. Naisten ehdot seksille ovat yhtä hyväksyttäviä kuin miestenkin. 

 

Pariutumiseen ei riitä pelkästään markkina-arvo ja realisointi, vaan siihen vaikuttaa myös myyjän ominaisuudet. Pähkinäesimerkissä myyjä, joka seisoo kaupan pimeimmässä nurkassa ja pitää tuotteensa piilossa, ei saa ostajia käyttämään pääomaansa. Vaikka kauppaan tulisi ostaja, jolla on pääomaa ja joka kykenee realisoimaan sen, hän ei osta jos tuotteen hyvät puolet eivät ole näkyvissä. Siksi ei voi pitää pätevänä lainausta: ”On huvittavaa, kuinka kaikki naiset, jotka tiedän, sanovat etsivänsä sensitiivistä ja kilttiä miestä. Sitten he kuitenkin valitsevat itselleen itsekeskeisiä ääliöitä, jotka eivät ole läheskään yhtä kilttejä kuin minä.” (mt, s. 313, siteeraus Urbaniak & Killmann)kun ei tiedetä millä tavalla tarjonta on toteutettu ja millä tavalla naiset näkevät kyseisen miehen verrattuna muihin miehiin.

 

Pariutuminen on siis nelikenttä (markkina-arvo ja realisointi), jonka jokaisessa kentässä voi olla sekä miehiä että naisia. Kolmas tekijä on se, kuinka paljon ja miten toteutettu muu tarjonta on. (Kaiken varalta huomautan erikseen että nelikentän tekijät sijaitsevat jatkumolla, ei joko-tai -akselilla.)
  1. Korkea markkina-arvo, hyvä realisointi -> pariutuu suurella todennäköisyydellä, saattaa olla ”playeri”.
  2. Korkea markkina-arvo, huono realisointi -> pariutuu, mikäli ”myyjä” panostaa tarpeeksi huolimatta ”ostajan” huonosta realisointikyvystä.
  3. Matala markkina-arvo, hyvä realisointi -> yrittää paljon mutta saattaa turhautua, voi pariutua toisen matalan markkina-arvon henkilön kanssa.
  4. Matala markkina-arvo, huono realisointi -> ei yritä ja turhautuu, pariutuminen epätodennäköistä.

 

Kaksi viimeistä ihmisryhmää ovat markkina-arvoteorian ”tällainen saa olla” -ihmisryhmiä (lähinnä miehiä), joita ymmärretään ja jotka ovat pahojen naisten viattomia uhreja. Ryhmä 1 on markkina-arvoteorian kadehdittu ryhmä joiden pariutumista pitäisi laasaslaisten mukaan vähentää. Kakkosryhmän naiset puuttuvat teoriasta kokonaan, ja naiset jotka eivät pariudu asettunevat useammin tähän ryhmään kuin kolmoseen tai neloseen (koska matalan markkina-arvon naiset pariutuvat kolmosryhmän miesten kanssa). Kakkosryhmään kuuluva mies pariutuu todennäköisemmin kuin kakkosryhmään kuuluva nainen, sillä naisten joukossa on hyväksyttyä panostaa korkean markkina-arvon mieheen riippumatta tämän omasta panoksesta, ”juosta miehen perässä”. Kakkosryhmänaisen pariutumista vaikeuttaa se, että miesten markkina-arvo on liian matala, he ovat liian arkoja tekemään aloitteita tai vetäytyvät liian nopeasti luullessaan ettei nainen ole kiinnostunut tai saavat helposti muualta naisen niin heidän ei ole kannattavaa panostaa huonolla tuloskertoimella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vautsi, mitä teoretisointia! Voisin istua pöydän toisella puolen käsi poskella ja kuunnella - hmmm - sanotaan vaikka pari tuntia syömättä. Juomalasista toki voisi silloin tällöin siemaista jotain miellyttävältä maistuvaa, ja tehdä jokusen aktiivista kuuntelemista ilmentävän, tarkentavan kysymyksen.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Oliko keskiössä siis kuuntelu vai sisältö?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tässä tapauksessa niitä ei olisi mahdollista erottaa. Havainnollistan ajatteluani kysymyksellä: tarvitaanko polkupyörässä ennen kaikkea runko vai pyörät?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Tai pitääkö laasti muurauksessa tiilet toisissaan kiinni, vai pitääkö laasti tiilet irrallaan, eli erillään toisistaan?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #21

Enpä ole tullut ajatelleeksi... mitäs itse sanoisit?

Muurarin hanslankarina uunityömaalla opin vain simppelin pääsäännön: mihin kivi ei käy, siihen pannaan kuraa, ja päinvastoin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

"Täsmälleen samanarvoinen (eli yhtä huono) on väite, että kuka tahansa mies pystyy saamaan halutessaan satoja seksikumppaneita kunhan vain muuttuu naisten mielen mukaiseksi."

Kyllä tuo onnistuu. Opettelee vain valehtelemaan, ja sitten menee seurakuntaan tai muuaalle, jossa on paljon yksinäisiä naisia, ja sepittelee naisille juttuja siitä, kuinka on ihastunut häneen ja haluaa hänen kanssaan naimisiin. Sitten kun on saanut seksiä, niin häippäsee.

Win win juttu miehelle ja naiselle: Nainen saa romanttisen kokemuksen ja mies seksiä.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Totta. Ei kuitenkaan voi olettaa, että jokainen olisi valmis joustamaan periaatteistaan seksin vuoksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pitää ajatella myös isänmaan parasta. USA:ssa jo 40 % lapsista syntyy yksinhuoltajille. Ajatellaanko teillä Keskustassa vain yksilön etua, ei isänmaan etua ja syntyvyyden merkitystä mallemme?

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #16

Edustan omaa mielipidettäni, en keskustan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Mikä onkin tervettä ajattelua, ja siksi pidän siitä, vaikka minulla ei ole todettua pähkinäallergiaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Kaksi viimeistä ihmisryhmää ovat markkina-arvoteorian ”tällainen saa olla” -ihmisryhmiä (lähinnä miehiä), joita ymmärretään ja jotka ovat pahojen naisten viattomia uhreja."

Höh. Mahdottoman hyvä kirjoitus tähän asti, mutta sitten tuli tuollainen paikkansa pitämätön möläytys, joka pilasi kaiken. :-(

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Mikä siinä ei pidä paikkaansa ja miksi?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Väite "pahoista naisista". En oikein edes ymmärrä, keihin se viittaa, mutta jos kyse on sellaisista naisista, jotka eivät em. ryhmiin kuuluvia miehiä huoli, niin ei markkina-arvoteoria väitä heitä pahoiksi. He vain toimivat mahdollisuuksiensa mukaan, kuten ihmiset yleensäkin. Joku markkina-arvoteoreetikko vertasikin hyvin tällaisia naisia ihmisiin, jotka kaupassa jättävät nahistuneet tai muuten huonolaatuiset hedelmät hyllyyn, ja poimivat koriinsa vain parhaimmat. Eivät he ole pahoja. Heillä ei vain ole mitään järkeä maksaa nahistuneista banaaneista tai raaoista omenoista, kun laadukkaitakin on tarjolla.

Pahoja ovat kylläkin ne päättäjät, jotka eivät huomioi miesten (markkina-arvoon liittyviä) ongelmia lainkaan, vaan ajavat vain naisten asemaa parantavia uudistuksia. Tähän ryhmään kuitenkin kuuluu sekä miehiä että naisia (joskus tuntuu, että jopa voittopuolisesti miehiä), joten määritelmä "pahat naiset" on täysin harhaanjohtava.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #9

Termi kyllä oli hieman provosoivasti valittu tyypillisen nettilaasaslaisen tyylin mukaan, olisi ehkä siinä kohdassa kannattanut erotella selkeämmin markkina-arvon nettidiskurssi (syrjityt miehet, pinnalliset naiset) varsinaisesta ma-teorian ideasta. Keskeistä kuitenkin on, että teoria kattaa kolmos- ja nelostyyppien miesten ongelmat, eikä huomioi juuri lainkaan naisille tyypillisiä pariutumisongelmia.

Pariutumisen ongelmien parantamiseen politiikalla suhtaudun aika skeptisesti. En nyt heti keksi muuta kuin "uranousu reittä pitkin", eikä sekään eroa niin olennaisesti normaalista ihmissuhteiden hyväksikäytöstä työelämässä, että sitä tarvitsisi huomioida erikseen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #11

Elina Keränen: - "Termi kyllä oli hieman provosoivasti valittu"

Kysymys on siitä, halutaanko asiallista keskustelua vai ei. Artikkelisi alun perusteella minulle jäi se kuva, että tarkoitus oli keskustella asiallisesti, mutta uhriutuminen tyyliin "joo joo, me naiset olemme pahoja, hyi meitä" ei todellakaan luo mahdollisuuksia asialliseen keskusteluun.

- "Keskeistä kuitenkin on, että teoria kattaa kolmos- ja nelostyyppien miesten ongelmat, eikä huomioi juuri lainkaan naisille tyypillisiä pariutumisongelmia."

Pitäisikö sen huomioida? Minusta se, ettei jostain syystä halua tai pysty hyödyntämän mahdollisuuksiaan ei kuulu markkina-arvoteoriaan. Jos minulla on paljon rahaa, mutta en raaski ikinä ostaa mitään, niin ei se ole talousteoreettinen ongelma.

- "Pariutumisen ongelmien parantamiseen politiikalla suhtaudun aika skeptisesti."

Niin minäkin, mutta suhtaudun skeptisesti myös monien muiden ongelmien politiikalla parantamiseen. Jos se, että moni mies joutuu vastentahtoisesti kärvistelemään sinkkuna, ei ole poliittinen ongelma (kuten ei minun mielestäni olekaan), niin miksi esimerkiksi sen, että joku yritys ei palkkaa "riittävästi" naisia johtajiksi, pitäisi olla?

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #18

"Kysymys on siitä, halutaanko asiallista keskustelua vai ei."

Naisten syyttäminen miesten ongelmista ei ole asiallista keskustelua, ja sen nostaminen esimerkiksi tässä yhteydessä oli epäasiallisen nettikeskustelun pilkkaamista. Toki asian olisi voinut esittää muullakin tavoin, eli pilkkaaminen oli vähän ylimääräinen komponentti.

"Pitäisikö sen huomioida? Minusta se, ettei jostain syystä halua tai pysty hyödyntämän mahdollisuuksiaan ei kuulu markkina-arvoteoriaan. Jos minulla on paljon rahaa, mutta en raaski ikinä ostaa mitään, niin ei se ole talousteoreettinen ongelma."

Jos teoria käsittelee pariutumista, on aika loogista käsitellä myös pariutumisen ongelmia. Jos ongelmia ei käsiteltäisi, pitäisi lakata sanomasta että matalan markkina-arvon miehet eivät pariudu, mikä kuitenkin nykyisellään kattaa hyvin suuren osan ma-teorian (netti)keskusteluista. Mitä ihmettä teorian pitäisi sitten mielestäsi käsitellä?

"Jos se, että moni mies joutuu vastentahtoisesti kärvistelemään sinkkuna, ei ole poliittinen ongelma (kuten ei minun mielestäni olekaan), niin miksi esimerkiksi sen, että joku yritys ei palkkaa "riittävästi" naisia johtajiksi, pitäisi olla?"

Jaa-a, kai siksi että ihmissuhteet koetaan yksityisemmäksi asiaksi kuin työelämä. (En silti kannata kiintiöitä johtajanpaikkoihin.)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Elina Keränen: - "Naisten syyttäminen miesten ongelmista ei ole asiallista keskustelua, ja sen nostaminen esimerkiksi tässä yhteydessä oli epäasiallisen nettikeskustelun pilkkaamista."

No ei ole ei. En voi väittää, etteikö sitä tapahtuisi. Valitettavasti tapahtuu, mutta väitän, ettei se kovin yleistä ole.

- "Jos teoria käsittelee pariutumista, on aika loogista käsitellä myös pariutumisen ongelmia."

Markkina-arvoteoria taitaa olla enempi kvantitatiivinen teoria kuin kvalitatiivinen. Se mittaa käsittääkseni ensisijaiseseti tarjonnan määrää, ei sitä, mitä pitäisi tehdä, jos tarjonta ei kelpaa.

Esimerkki: Neljän miehen ja neljän naisen "yhteiskunta", jossa on yksi alfuros ylitse muiden. Tämä yksi alfa käy vuorotellen sekstaamassa kolmen naisen kanssa. Jokainen näistä naisesta ehkä haluaisi alfan kokonaan itselleen, mutta ennemmin kuitenkin jakavat hänet kuin alkavat monogaamiseen suhteeseen jonkun betan kanssa. Neljäs nainen haluaisi alfaurosta myös, muttei kehtaa/uskalla ryhtyä tositoimiin. Tällaisessa tilanteessa markkina-arvoteoria pitänee oleellisempana sitä, että kolme miestä jää täysin ilman kuin, että yksi nainen haluaisi, muttei uskalla.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #28

" Tällaisessa tilanteessa markkina-arvoteoria pitänee oleellisempana sitä, että kolme miestä jää täysin ilman kuin, että yksi nainen haluaisi, muttei uskalla."

Juuri tämä on tekstin pointti.

Kolme miestä jää ilman, vaikka haluaisi.
Yksi nainen jää ilman, vaikka haluaisi.

Ylijäämämiehet eivät täytä naisten laadullisia kriteerejä.
Ylijäämänainen ei täytä pariutumisstrategioihin tarvittavia kriteerejä.

Ylijäämämiesten ongelma on matala markkina-arvo.
Ylijäämänaisen ongelma on huono realisointi.

Nainen voi korjata ongelman muuttumalla rohkeammaksi => miesten mielen mukaiseksi.
Miehet voivat korjata ongelman muuttumalla alfaksi => naisten mielen mukaiseksi.

En näe oleellista eroa miksi naisten pariutumisongelmat olisivat vähäarvoisempia kuin miesten.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #31

Elina Keränen: - "En näe oleellista eroa miksi naisten pariutumisongelmat olisivat vähäarvoisempia kuin miesten."

No tuota... tuntuu pahalta väittää kenenkään ongelmia vähäarvoisemmiksi kuin jonkun toisen, mutta kai se on tässä tapauksessa pakko tuollaista termiä käyttää. Tarjonnan puute ei nimittäin ole sama asia kuin se, että ei kykene ottamaan vastaan tarjontaa.

Asiaa voisi verrata vaikka rahaan (kun nyt markkina-arvoista muutenkin puhutaan). Rikkaillakin on ongelmia. Rikas voi olla sairas, surullinen, masentunut tai muuten estynyt hyödyntämään rikkauttaan. Hän on kuitenkin silti paremmassa asemassa kuin köyhä, koska köyhäkin voi olla sairas, surullinen ja masentunut mutta sen lisäksi hän on estynyt hyödyntämästä rikkautta myös muista syistä, vaikka saisikin terveytensä ja mielensä kuntoon.

Minusta tuo menee samaan tyyliin myös pariutumisessa. Miehilläkin voi olla pariutumisstrategioihin liittyviä puutteita sen lisäksi että heillä on naisia enemmän markkina-arvoon liittyviä puutteita. Siksi, jos pistetään "selkä seinää vasten", niin joudun sanomaan, että naisten ongelmat ovat vähäarvoisempia kuin miesten. En kuitenkaan halua vähätellä naisten pariutumiseen liittyviä ongelmia. Yksilötasolla ne ovat aivan yhtä pahoja kuin miesten ongelmat.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #35

Tuo rikkaus/köyhyys + psyykkiset ongelmat menee tuohon bloggauksen jaotteluun markkina-arvo + realisointi.

Voi olla totta, että miehet pariutuvat keskimääräistä harvemmin, mutta väite "pariutuminen on naisille helppoa" on olkiukko. Ei myöskään voi sanoa että jokainen nainen pystyy halutessaan saamaan seksiä, sillä se ei ole totta.

Tuo rikkausesimerkki on huono, sillä se olettaa että rahaa joko on tai ei ole. Todellisuudessa mies pystyy kohentamaan markkina-arvoaan bodaamalla, pelimiesopeilla, muuttumalla mukavaksi... Eli mies ei hae rahojaan vaikka periaatteessa pystyisi siihen. Toisin sanoen, jos on naisen oma vika ettei hyödynnä pääomaansa, ihan samalla tavalla on myös miehen oma vika ettei suostu nostamaan pääomansa arvoa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #36

Elina Keränen: - "ihan samalla tavalla on myös miehen oma vika ettei suostu nostamaan pääomansa arvoa."

Ei kai markkina-arvoteoria muuta väitäkään? Markkina-arvojen pohjalta kirjoitetut "pelimiesoppaathan" nimenomaan tähtäävät antamaan neuvoja siihen, miten mies voisi nostaa pääomansa arvoa. Kuten Laasanen mainiossa vastauksessaan totesi, markkina-arvoteoria ei ole moraalinen teoria.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vanhan viisauden mukaan lohta kannattaa pyytää, vaikkei sitä saisikaan. Ja toisen mukaan liike on itse päämäärää tärkeämpi.

Aktiivisissa pariutumiskuvioissa on paljonkin tällaista, että pelkästään peilataan omaa kiinnostavuutta haluamatta sitouttavaa parisuhdetta. Catch and release.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

"Aktiivisissa pariutumiskuvioissa on paljonkin tällaista, että pelkästään peilataan omaa kiinnostavuutta haluamatta sitouttavaa parisuhdetta."

Olen samaa mieltä, ja minusta markkina-arvoteoria korostaa hiukan liikaa tätä näkökulmaa. Pariutumisteorioiden tulisi kattaa sekä pariutumisen itseisarvoisuus että ihmissuhteen itseisarvoisuus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Liittyykö tuo sitten yleisemmin "arvovajeisiin" - kypsymättömyyteen, sitoutumispelkoon, hedonismiin tvs... vai onko kyseessä vain korostunut ilmiö kaikkineen?
Markkina-arvoteoria on kaiketi kiinnostunein "pikapariutujista", koska he ovat näkyvimmin esillä ainakin mediassa.

Laasasen tulisikin tutkia myös naapurilähiön Pirkkojen ja metallipajojen Anttien pariutumiskuvioita ja menestyksellisiä strategioita rakentaa kestäviä intiimisuhteita, heitähän on valtaosa fertiiliväestöstä.

Eikä aina vaan raportoida niistä misseistä ja formulakuskeista.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #12

Naisten seksuaalinen valta -kirjassa korostetaan, että teoria käsittelee vain pariutumista, eli parisuhteiden pitäisi jäädä tarkastelun ulkopuolelle. Käytännössä kukaan ei kuitenkaan poistu pariutumismarkkinoilta kokonaan, sillä jokainen voi erota tai ottaa rinnakkaissuhteita. Lisäksi netissä on ma-teorian yhteydessä yleistä epäillä parisuhteiden pysyvyyttä ("rakas sinusta on tullut pullukka" -ohjelma, tapaus jossa oli koulutettu nainen + kouluttamaton mies) tai mitätöidä niiden arvo.

Se on kuitenkin suuri puute, että teoria käyttää esimerkkeinä nettideittiä ja baarikäyttäytymistä. Epäilen suuresti että ne olisivat yleinen tapa pariutua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Niin epäilen minäkin.

Kumppani löytyy yleensä lähempää ja arkisemmin, minäkin löysin armaani räntäsateesta kadulta rämpimässä töistä kotiinsa. Kyydin tarjoaminen riitti sen ihmissuhteen sytykkeeksi.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #12

Juho sanoo: " ...metallipajojen Anttien pariutumiskuvioita". Ei heitä ole valtaosa fertiiliväestöstä. He ovat koko ajan supistuva vähemmistö, kun duunarityö valuu Kiinaan ja muualle halvan työvoiman maihin.

Antti ei ymmärrä työelämän nykytilannetta. Metallipajoissa ja muissa duunarihommissa on nykyisin mitätön vähemmistö palkansaajista. Valtaosa on nykyään joko konttorin puolella suunnittelussa tai palvelusektorilla (naisista jo yli puolet on julkisella sektorilla kuukausipalkkalaisina). Ammattikorkeakoulun tai sitä ylemmän tutkinnon suorittaneita on jo noin 40 % palkansaajista ja kun tähän lisäämme siistiä sisätyötä tekevät alemman tutkinnon suorittaneet, niin pariutumismarkkinoilla pitää keskittyä heihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Balilla Murni's Warung ravintolan menussa lukee vapaasti muistaen: "Jos on valittava maukkaan ja terveellisen ruuan välillä, me valitsemme maukkaan".

Jos on valittava Laasasen ja Keräsen markkina-arvo-näkemyksen välillä, valitsen maukkaan, siis Keräsen. Erinomaista sooloilua. En lukenut edes tarkkaan, nautin vain.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Minun näkemykseni on sekä maukas että terveellinen :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikki maukas ei ilmeisesti ole terveellistä, mutta onko kaikki terveellinen maukasta, - ainakin näin tulisi olla.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

Terveellinen ei voi olla maukasta.
Maukas on epäterveellistä.
Maukat tervehtii.
Teukat markkinoille ehtii.
Raaliarvoaan markkinoi.
Markka-arvoaan realisoi.
Soitimella soi.
Voi, voi ja voi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuli vain mieleen, että kun olin nuori, niin ilotytöt olivat karmeita kurppia. Ennen nimittäin ilotytöikis ajautuivat ne naiset, jotka olivat niin kammottavia, että eivät kelvanneet puolisoksi kenellekään miehelle. No, tarjoamalla tilapäistä seksiseuraa he kuitenkin kelpasivat miehille maksullisiksi kumppaneiksi. Kovaa oli kuitenkin seksin tarve, kun miesten piti suoraan sanoen aika karmean näköisiltä naisilta seksiä ostaa.

Miesten onneksi tilanne on nyt muuttuntu globalisaation myötä, vaikka aika mummoja ne Helsingin keskustassa viikonloppuisin seksiä myydä yrittävät venäläisnaiset välillä ovat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se on sama hautooko kurppa- vai hanhiemo, kumpikin saa munat lämpimäksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    "Auki kirjoitettuna Moscnyn lause tarkoittaa tätä: ”jokainen nuori nainen voi halutessaan hankkia helposti satoja seksikumppaneita silloin kun toimii miesten ehdoilla”. Jotta väite olisi totta sellaisenaan, naisten täytyisi haluta toimia miesten ehdoilla eli harrastaa seksiä ilman tunnesiteitä. Täsmälleen samanarvoinen (eli yhtä huono) on väite, että kuka tahansa mies pystyy saamaan halutessaan satoja seksikumppaneita kunhan vain muuttuu naisten mielen mukaiseksi."

Sinällään mielenkiintoinen näkökulma. Ongelma on, ettei se ole todellinen. Naisilla ja miehillä oikeasti on merkittäviä eroja parinvalinnassa, erityisesti irtoseksiin liittyen.

Mutta tosiaan on totta, että jokainen mies saa seksiä sadoilta naisilta, jos tekee naisen mielen mukaisesti ja maksaa siitä kovalla käteisellä. Tämä tosin halutaan tehdä laittomaksi Suomessa. Lähes kenenkään naisen ei yleensä tarvitse maksaa seksistä mitään, kunhan suostuu. Ero on siis helppoudessa ja kustannuksissa, ei siitä onko se teoriassa mahdollista.

Mitä tarkoittaa muuttuminen "naisten mielen mukaiseksi"? Eli kun ruma, köyhä ja kädetön mies muuttaa itsensä komeaksi, rikkaaksi ja taitavaksi, hän saa naisia kuin heinää? Minusta ei ehkä aivan yhtä helppoa kuin naisilla, itse olen yrittänyt koko ikäni ja tuntuu vaan hankaloituvan koko ajan.

"Naisten ehdoilla" aina tarkoittaa seksistä maksamista tavalla tai toisella, kuten pari- eli elatussuhteella. Mutta parisuhteella ei voi saada "satoja naisia", vain yhden. Tai no voihan niitä ketjuttaa ja rinnakkaistaa, mutta kuitenkin. Sekö oli ehdotuksesi?

Tuomasi ongelma markkina-arvon realisoinnissa on sinällään relevantti, monilla ongelmana varmasti on sosiaalisten taitojen puute, eivätkä pyöri sopivissa piireissä. Markkinat eivät aina (eli koskaan) toimi täydellisesti ja niillä toimiessakin tarvitaan tiettyjä perustaitoja, kuten markkinapaikkojen löytämistä, eli pariutuminen ei ole pelkästään valintaa. Vähän siinä kuin nakkikauppiaan pitää tehdä järkeviä päätöksiä kioskin sijoituspaikasta, ja veroilmoituksen täyttäminenkin pitäisi olla hallussa.

Toimituksen poiminnat