Tilastojen vääristelyä tasa-arvotutkimuksessa

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen tiedotteen mukaan "Korkeakoulutetut miehet jyräävät naiset työelämässä".

 

"Valmistumisen hetkellä 60 %:lla naisista ja 74 %:lla miehistä oli koulutustansa vastaava työ. Kolmen vuoden kuluttua valmistumisesta naisista 78 %:lla oli vakituinen työ, miehistä jopa 88 %:lla. "

 

Tutkija Päivi Vuorinen-Lampilan mukaan "Vaikka Suomi on edelläkävijä naisten ja miesten tasa-arvossa, ei se täälläkään näytä vielä työelämässä toteutuvan. […] Tilanne on hyvin ristiriitainen. Tytöt peittoavat pojat oppimistuloksissa jo alakoulusta lähtien, mutta työelämään siirryttäessä tilanne kääntyy päinvastaiseksi".

 

Tarkasteltaessa naisten osuutta kaikista työllistyneistä, havaitaan että todellisuudessa naisten osuus pysyy koko ajan suurempana valmistumisesta työelämään:

Jos yliopistosta valmistuneista 64 % on naisia, ja heistä työllistyy koulutusta vastaavaan työhön 60 % ja miehistä 74 %, se tarkoittaa että 65 % kaikista valmistuneista on koulutusta vastaavassa työssä (0,6*0,64 + 0,74*0,36 = 0,6504). Tästä 65 %:sta naisten osuus on noin 59 % (0,6*0,64 / 0,65), ja vastaavasti laskettuna naisten osuus niistä jotka ovat vakituisessa työssä 3 vuoden kuluttua, on noin 61 %.

Tilanne siis ei todellakaan käänny päinvastaiseksi kuten Vuorinen-Lampela väittää, vaan naisten yliedustuksessa tapahtuu pieni notkahdus mutta he pysyvät silti koko ajan miesten yläpuolella.

 

Mistä tämä vääristely johtuu? Onko jollain jäänyt tilastomatematiikan kurssit käymättä, vai onko tutkimustulokset tietoisesti muotoiltu tarkoitushakuisesti?

 

Edit. Luku 64 % tarkoittaa naisten osuutta korkeakouluopiskelijoista vuonna 2000, uusimman tilaston mukaan naisten osuu valmistuneista on amkissa yli 60 %, yliopistossa 58-65 %. Prosenttiosuuksiin tulee siis enemmän heittoa, mutta voimasuhteet pysyvät silti ennallaan. Vuorinen-Lampilan kannanotto on siis edelleen perusteeton, olettaen tutkimuksen reliabiliteetin olevan kohdillaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu