elinakeranen Elämä on kurkkudirektiivi

"Tasa-arvo" -projekteja

Viime luennon aihe käsitteli työ- ja elinkeinoministeriön Valtava -ohjelmaa sekä Valitse ala päällä  -kampanjaa. Valtava -ohjelman johtaja Hillevi Lönn nosti Laasasenkin hetkeksi valokeilaan tekstillä Tasa-arvoasiantuntija edustaa suurinta epätasa-arvoa.

Ala päällä -kampanjan ydinkritiikki on jo käsitelty kattavasti muissa blogeissa: työmarkkinoiden segregoituneisuus ei välttämättä kerro epätasa-arvoisista mahdollisuuksista vaan eriytyneistä , ehkä jopa biologisista preferensseistä. Suomi on neljänneksi ”huonoin”, koska on mahdollisuus valita epävarmempiakin aloja, kun taas työmarkkinoiden tasa-arvon huippua edustavat maat, joissa sosiaaliturva on heikompi ja on pakko valita ala jolla toimeentulo on taattu.

Minusta itse kampanja on samalla tavalla hyvä kuin aiemmin blogatut sukupuolisensitiivisyysprojektit: ei voi olla mitään väärää siinä että ihmisiä kannustetaan löytämään itsensä, riippumatta ulkoisista paineista. Ongelmien löytämiseksi täytyy katsoa laajempaa kuvaa.

Valtava -hankeen aikana tehdystä seitsemästätoista projektista viisi kohdistui molempiin sukupuoliin. Vain kaksi kohdistui miehiin, ja niistä molemmat käsittelivät hoiva-alaa: ”Reinot ja Ainot hyvinvointialalle”  pyrki rekrytoimaan hoiva-alalle lisää miehiä, ”Voimaa hoivaan II” mentoroimaan hoiva-alalla jo olevia miehiä.

Loput kymmenen projektia keskittyivät joko pelkästään naisiin tai niissä oli erikseen naisia varten kehitettyjä osia, mutta ei vastaavaa miehille:

  • Kreativa kvinnor - Kreativitet och inspiration för kvinnliga företagare

  • Nainen johtajaksi

  • Naisten koulu - integraatiota ja arjen taitoja maahanmuuttajanaisille

  • Virina – naisia teknologiateollisuuteen

  • Varsinaissuomalaiset naiset nousuun!

  • POP - Pienyrittäjässä on potentiaalia (POP-projekti keskittyy erityisesti nais- ja pienyrittäjyyteen liittyvien haasteiden, niiden ratkaisujen sekä mikroyrittäjyyden erityiskysymysten esiin nostamiseen ja niistä tiedottamiseen, uudenlaisella, mielenkiintoisella tavalla.) 

  • TuoteNyt (kehittää palveluiden tuotteistamiseen liittyvää osaamista, jonka kautta erityisesti naisvaltaisten palvelualojen yritysten menestymismahdollisuudet paranevat ja lisäksi valmiudet ja halukkuus yrittäjyyteen kasvaa, edistää julkisella sektorilla työskentelevien asiantuntija- ja esimiesasemassa olevien naisten uralla etenemisen mahdollisuuksia vahvistamalla heidän talous- ja tuotekehittämisosaamistaan.) 

  • Entre akatemia - Tukea yrittäjyyteen (lisätä todellisuuteen perustuvaa tietoa yrittäjyydestä, samalla rohkaisten etenkin nuoria naisia yrittäjyyteen) 

Osittain naisiin keskittyvät:

  • Yrittäjien sijaispalvelu (yrittäjyyden edistäminen ja yrittäjyyden toimintaympäristön kehittyminen luomalla Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alueelle yrittäjien tarpeista lähtevä yrittäjien sijaispalvelujärjestelmä, sukupuolten välisen ja toimialakohtaisen tasa-arvon edistäminen sekä työllisyyden ja yrittäjyyden edistäminen, uusien, työelämän tarpeista lähtevien työllistämismallien luominen, nuorten naisten yrittäjyyshalukkuuden kasvattaminen ja tukeminen.) 

  • TASSU – tasa-arvoa ja samapalkkaisuutta uran alkuun (Uraohjaus-osiossa tarjotaan uraohjausta ja sparrausta työelämään siirtyville nuorille naisille sekä tekniikan alan naisaikuisopiskelijoille. Asiantuntijasta esimieheksi -osiossa tarjotaan koulutusta esimiestyöskentelyyn. Koulutuksen ja konsultoinnin aiheina ovat erityisesti esimiestyön haasteet segregoituneissa työyhteisöissä.) 

 

Jostain syystä tasa-arvoasiantuntijoiden on vaikea nähdä mieserityisiä työhön liittyviä ongelmia, kuten vaarallisia töitä ja työtapaturmia tai pitkäaikaistyöttömyyttä. Ja varmasti mieserityisiä ongelmia on muitakin, mutta mikä taho näitä lähtisi tutkimaan? Ilmeisesti eivät ainakaan viralliset tasa-arvoinstituutiot.

Tasa-arvo on siis joko molempiin sukupuoliin kohdistuvaa tai naiserityistä. Valtava -hanke kertoo karua kieltä yhteiskunnan sukupuolten tasa-arvon tilanteesta: miehillä ei ole mitään asiaa tasa-arvon kentälle.

En missään nimessä ole sitä mieltä, ettei naisten tasa-arvoa pitäisi ajaa ja järjestää hankkeita jotka tukevat naisia erilaisissa työelämän ongelmissa. Varsinainen ongelma on, että yhteiskunta ei ole tasa-arvoinen niin kauan kuin toinen sukupuoli jätetään tasa-arvokentältä kokonaan pois, eikä ole tasavahvaa maskulismiliikettä, tai ylipäätään minkäänlaista maskulismiedusta virallisissa instituutioissa.

Vaikka alussa mainittu Laasasen bloggaus olikin vain pikainen perustelematon heitto ja Lönn nosti sen esille lähinnä pilkatakseen, laajempi katsaus Valtava -hankkeen projekteihin osoittaa että Laasanen oli oikeassa ja tasa-arvoasiantuntija edustaa suurinta epätasa-arvoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Jouni Nordman

Niin, yleensä jos haluaa yksin puhua ja toimia., niin tulokset ovat laihoja, sillä niistä tulee kuulematta olevia syrjintä, sillä ne vain olettavat toisten hyväksyvän asiat niin kuin ne esitetään. Tässä juuri se olettamus tuo sen ongelman, sillä se ei ole koskaan tietoon perustuvaa, joka vaatii kaikkien osapuolten kuulemisen.

Tämä kuulematta jättäminen on Feministien suurin ongelma, sillä heidän suurin murhe on se , että joku pääsee tarkastelemaan heidän rahankäyttöä ja toiminnasta, jossa ainoat miespuoliset ovat Suomen terävin kärki profeministejä.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Rahankäytöstä tulikin mieleen, että Valtavan budjetti oli 14 miljoonaa euroa. En osaa arvioida onko se paljon vai vähän.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Erittäin hyvin kirjoitettu ja huomioitu, Elina, kiitos sinulle siitä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tasa-arvon toteutuminen ontuu niin kauan kuin vain naisia katsotaan kohdeltavan epätasa-arvoisesti.

Tasa-arvon ja sen toteutumisen määrittely näyttää tällä haavaa olevan feministien käsissä, erityisesti niiden alan tutkijoiden, joilla ei ole kummoistakaan käsitystä reaalimaailmasta. Kun vaaditaan naisille kiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksissa ei haluta ymmärtää sitä, että kenties päteviä naisia ei yksinkertaisesti ole tarjolla. Minusta on myös ristiriitaista olettaa automaattisesti, että kaikki naiset haluavat vaativiin johtotehtäviin. Ei se niin mene. Pörssiyhtiön hallitustyö on vaativaa ja jokaisella hallituksen jäsenellä on tiukka vastuu oman alueensa asiantuntevuudesta.

Me suomalaiset naiset olemme fiksuja ja teräviä ja hyvin koulutettuja ja siksi meidän on kannettava täysi vastuu omista valinnoistamme. On naurettavaa esittää uhria ja syyttää jatkuvasti ympäristöä siitä, ettei ole päässyt urallaan terävimpään kärkeen. Feministien holhoamismentaliteetti yrittää tehdä meistä avuttomia nynnyjä. Siihen en suostu ikinä :)

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Samoja huomioita täälläkin: johtoportaan feministit eivät juuri realismia harrasta. Osaksi absurdiuden vaikutelma toki selittyy sillä, että monia jutuista ei edes tarkoiteta minään toimenpide-ehdotuksina, vaan ne ovat enemmänkin tutkimuksia. Kaikkea se ei kuitenkaan selitä.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Jos puhutaan miesten oikeuksista=sovinisti.

Siinähän se isoin ongelma varmaan tällä hetkellä onkin. Kyl tasa-arvoa pitäs olla molempiin suuntiin, ei vain niin, että naisille haetaan VÄHINTÄÄN yhtäläisiä mahdollisuuksia kuin miehille.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Feministit tuntuvat usein kokevan, että jos halutaan tasa-arvoa miehillekin, se jotenkin kieltäisi naisten tasa-arvo-ongelmat, että maskulistit tarkoittaisivat jotain tyyliin "jos kerran miehilläkin on ongelmia, miksi pitäisi puhua naisten ongelmista?". Todellisuudessa varmaan useimmilla maskulisteilla ei ole mitään ongelmaa naisten tasa-arvon ajamisessa, he vain toivovat feminismin lisäksi enemmän miesten tasa-arvoa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Sovinismi ja feminismi ovat toistensa peilikuvia.

Jos kannattaa tasa-arvoa ei voi olla sovinisti eikä feministi.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Mikä sitten on maskulismin peilikuva? Voiko kannattaa tasa-arvoa mutta olla silti joko maskulisti tai feministi, ts. keskittyä toiseen mutta myöntää että toistakin tarvitaan?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Määritelmäkysymyksiä pitkälti. Aikanaan feministit olivat toki tarpeen, mutta nykyään feministit ovat vallassa ja miesten ongelmat jäävät huomiotta kokonaan. Tasa-arvokeskustelu ei ole tasa-arvoista tällä hetkellä.

Miesasiamiehille pitäisi taata 50% tasa-arvopaikoista, tai jos siihen ei haluta lähteä niin ainakin asialistalle suunnilleen puolet miesten ongelmia. Tai ainakin rahaa pitäisi pistää miesten ongelmien ratkaisuun se puolet.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #10

Ensin pitäisi kyetä tutkimaan mitä tasa-arvo-ongelmia miehillä on ja missä määrin, missä yhteiskunta- ja ikäluokissa jne., ihan samaa mitä feministit tutkivat naisista. Teoriassa, jos jommallakummalla sukupuolella ei olisi tasa-arvo-ongelmia tai vain vähän, olisi järjetöntä vaatia että tasan puolet olisi heidän ongelmiensa käsittelyä. Nykyään monien feministien mielipide todellakin on, että miehet eivät tarvitse tasa-arvoa, kuten havainnollistaa luentosarjan ensimmäisen luennoitsijan kommentti.

Jotenkin niihin virallisiin tasa-arvoinstituutioihin pitäisi päästä feministihegemonian sekaan tunkemaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Miljoona on pikkusumma, kun puhutaan tasa-arvoprojekteista, joita naiset tekevät. Eiköhän nuo kaksi hoiva-alan miesprojektiakin olleet naisten tekemiä?

Projektiluettelosta puuttuu Lapissa suunniteltu naisten metsurikurssi. Ehkä se jätettiin pois, koska siihen tuhrautui rahaa ehkäpä vain kymmeniä tuhansia euroja. Kurssi toteutui vain paperilla, sillä yhtään naista ei ilmoittautunut kurssille. En ole varma, kuuluiko tämä projekti Valtavaan (14 miljoonaa), sillä vastaavan kokoisia "tasa-arvoprojekteja" on käynnissä monia muitakin.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuosina miehet ovat kylläkin siirtyneet naisten aloille, mutta naiset eivät ole siirtyneet miesten aloille. Segregaatio purkautuu vain yhteen suuntaan eikä siitä voi syyttää miehiä, siksi tästä vaietaan. Samapalkkafoorumissa torstaina 4.12.2014 puhuttiin ettei segregaatio ole purkautunut, mutta arvatkaapa, kerrottiinko kumman sukupuolen syy se on? Kun naiset saavat noin puoli numeroa parempia todistuksia kuin miehet ja jatko-opintoihin valitaan todistusten, ei pääsykokeiden perusteella, niin naiset valitsevat ammattinsa ensin ja miehille jää jämät. Pisa-tuloksissa naiset päihittivät miehet kaikessa. Kohta miehille jää vain sekatyömiehen työt. Mutta onneksi koulu ei ole epätasa-arvoinen opetushallituksen asiantuntijoiden (naisia) mukaan. Syy on pojissa itsessään, ei koulussa.

Toimituksen poiminnat