elinakeranen Elämä on kurkkudirektiivi

Liberaalipuolue ja naiset

Pienpuolueita kuten viskiä ja piraatteja kritisoidaan joskus siitä, että ne vetävät pääasiassa 20-30 -vuotiaita miehiä. On totta, että pienpuolueprojektit ovat vaikeita ja aikaavieviä ja että ne siksi vetävät vähemmän väkeä kuin muut harrastukset, mutta muuten asia ei ole lainkaan niin yksioikoinen.

Puolueiden superviikonloppu osoitti, että kyse ei ole siitä geneerisestä selityksestä että naisia ei politiikka kiinnostaisi, vaan tärkeille paikoille on mahdollista päästä. Esimerkiksi Piraattipuolueen puheenjohtajaksi valittiin Jonna Purojärvi Jyväskylästä. Kuten hän itse totesi vaalipuheessaan, ei siksi, että hän on nainen, vaan siksi, että hänellä on rautaista osaamista.

Tämä tuntuu olevan yleisestikin uusien pienpuolueiden vahvuus, ja se näkyy vahvasti myös Liberaalipuolueessa (toistaiseksi Viskipuolue): kun ei rakenneta vanhan päälle, on helpompi luoda puolueen rakenteista ja toimintatavoista nykyaikaisia. En muista yhtään kertaa, että Viski tai Piraatit olisivat pyytäneet äänestää tai muuten kannattaa jotakuta siksi, että hän on nainen. Vanhoissa puolueissa taas naiseuden korostamista edelleen tapahtuu. Näiden naisten osaamisessa ei varmasti ole mitään vikaa, mutta kyse on laajemmasta ongelmasta. Siitä, miten vanhat puolueet ovat muodostuneet aikojen saatossa ja toimintatavat eivät pysy muutoksen perässä.

Samasta asiasta puhuvat Tujunen, Jungner ja Apunen Pelastakaa puolueet! -pamfletissaan:

"Puolueet - ja näiden sisäiset yhteisöt - ovat jumiutuneet sadan vuoden takaiseen maailmaan, jossa ideologiset pesäerot olivat selkeitä. Nykyään ihminen elää täysin eri todellisuudessa kuin 1900-luvun alussa, jolloin esimerkiksi sdp, kokoomus ja keskusta perustettiin.

On tietenkin sanottava, että satavuotiaat puolueet eivät pysty muuttumaan Tujusen, Jungnerin ja Apusen pamfletin mukaisiksi politiikan startupeiksi kovinkaan nopeasti." (http://www.kauppalehti.fi/uutiset/puolueet-ovat-rikki/rBgWXtN5)

Uskon, että vanhojen puolueiden vanhentuneet arvomaailmat ovat yksi syy, miksi naisia on vähemmän politiikassa.

Uusissa puolueissa taas ei ole tarpeen korostaa sukupuolta. Viskipuolueessa ollessaan voi olla varma, että nainen on siellä osaamisensa vuoksi, ei sukupuolensa vuoksi. Naiseuden mainostamisella on monia eri ulottuvuuksia, mutta yksi asia on varma: se herättää kysymyksen, onko henkilö valittu pätevyytensä vuoksi vai etsittiinkö kissojen ja koirien kanssa jotakuta, jolla on oikeat genitaalit. Piraatit ovat toimineet vähän pitempään kuin Viski, ja heidän sukupuolijakaumansa taitaakin olla toistaiseksi tasaisempi. Sama kehitys alkaa nyt näkyä myös Viskipuolueessa, ja naiset ovatkin viime aikoina yhä enenevässä määrin osoittaneet kiinnostustaan.

Uuden puolueen perustamisessa on olennaista, että saadaan parhaimmat asiantuntijat muotoilemaan kannanottoja. Viskipuolueella on tällä hetkellä eniten osaamista esimerkiksi talouspolitiikassa, työllisyyspolitiikassa, verotuspolitiikassa. Puolueohjelmaa ollaan parhaillaan kirjoittamassa, ja itse olen koettanut lisätä siihen joitakin itselle tärkeitä arvoliberalistisia asioita, olen muotoillut ohjelmaan kohtia esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta, muiden kuin binääriseen sukupuolijaotteluun kuuluvien oikeuksista sekä yleisesti lakien sukupuolineutraaliudesta. Muita tärkeitä kokonaisuuksia mitä meiltä tällä hetkellä puuttuu, on esimerkiksi ympäristöasiat ja lapsiperheet.

Uskon että tällä hetkellä muiden puolueiden kannattajissa on monia naisia joiden tiedot ja taidot pääsisivät parhaiten oikeuksiinsa juuri Viskipuolueessa. Arvoliberalismi on puolueen arvomaailman keskiössä ja siksi tarvitaan ihmisiä, joilla on asiantuntemusta näiltä aloilta. Paljon on vielä tehtävää, ja kannattaa huomioida, että pienessä puolueessa asioihin voi oikeasti vaikuttaa – pääset kertomaan juuri ne asiat, mitkä sinulle ovat tärkeitä, pääset rakentamaan tulevaisuuden Suomea juuri sellaiseksi kuin sinä haluat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En ole koskaan ajatellut sukupuolijuttuja. Minulle tärkeintä on se, että mitä hän osaa tehdä ja jakaa ajatuksiaan muiden kanssa.

Valinta pitää perustua siihen, että henkilöllä on kiinnostusta ja tahtoa ajaa asioita eteenpäin sekä osaamista niin tietämyksistä ja kyvyistään.

Onnittelut Jonna Purojärvelle. Hän on yksi Piraattipuolueen mielihenkilöistä.

Nykyään on vähän ihmeteltävä, että minkä takia pitää olla joitakin kiintiöitä olemassa kun niihin ilmenneisiin ongelmiin pitäisi pureutua tosiasialliset seikat henkilöiden osaamistasoissa.

Niissä ei auta mitkään poliittiset suhteet tai mitkään kaveruudet. Tosiasioiden ilmi tuominen pitäisi kyetä purkamaan väärin tehdyt valinnat kuten olemme viime aikoina ja vuosina nähneet poliittisia valintoja, mutta kenelläkään ei ole tahtoa purkaa heti.

Olen ihan samaa mieltä, että nykyiset puolueet ovat jumiutuneet vanhoihin tapoihin eivätkä kykene muuttumaan kunnolla, ne vanhat maailmankuvat ja arvot ovat yksi ärsyttävimmistä.

Toimituksen poiminnat